Blog

 

 
Jak vybrat hodinky?
Jak vybrat hodinky?

Stále tápete, jak si vybrat v takovém nepřeberném množství modelů a značek své vysněné hodinky? Výběr hodinek může být skutečně náročný, zvláště když vezmeme v úvahu, že člověk si hodinky pořizuje průměrně jednou za 3-5 let. Takový nákup si proto zaslouží důkladné promyšlení a pečlivé zvážení všech možností.

Pokud se v hodinářských funkcích navíc orientujete jen těžko, výběr pro vás musí být ještě složitější a časově náročnější. Nenechte se ale odradit! Nebojte, zde jste na správném místě! Vše si jednoduše vysvětlíme, aby byl výběr zase o něco jednodušší a abyste se v nabídce hodinek lépe zorientovali.

Pomůžeme vám pochopit, jaké přednosti a úskalí mají různé typy hodinek, jejich funkce, výhody a nevýhody. A to vše pro to, abyste mohli učinit nejlepší rozhodnutí. Vysvětlíme, jaké jsou rozdíly mezi mechanickými, automatickými a quartzovými hodinkami, jaké materiály se používají na výrobu pouzder a řemínků, a které funkce by pro vás mohly být nejdůležitější. Tak neváhejte a pojďte se s námi ponořit do fascinujícího světa hodinek!

Pohon hodinek

Nejvýznamnější rozdíl mezi hodinkami je jednoznačně strojek. Je to srdce hodinek a každé je jiné. Každé má trošku jiná specifika, která by vás mohla zajímat. Základní rozdělení je na ručně natahované mechanické hodinky, automatické hodinky a quartz. Každý typ strojku má své specifické vlastnosti, klady a zápory.

Ručně natahované mechanické hodinky

Strojek mechanických hodinek je závislý na dodání energie ze strany uživatelů. Strojek je nutné natahovat pomocí korunky. Ve strojku je pružina, která se pravidelným nátahem udržuje v napnutém stavu. Strojek zůstává v provozu do té doby, než se pružina neodvine.

Výhodou je, že takový strojek nepotřebuje žádnou baterii, kterou je nitné po čase měnit a pohyb vteřinovky je plynulý. Samozřejmě to pro někoho může být i nevýhoda, protože hodinky je potřeba pravidelně natahovat a pokud je na pár dní odložíte, musíte je znovu nastavit, protože jejich chod se zastaví. Strojek je citlivý na nárazy a působení magnetických polí. Nejčastějším kámenem úrazu pro některé uživatele může být to, že hodinky nejsou dokonale přesné. Tolerance odchylky je několik sekund za den a jejich přesnost se může časem snižovat.

Hodinky s ručním nátahem však mají šarm a noblesu. Pokud si takové hodinky pořídíte, jistě vás chytí za srdce.  Mezi milovníky hodinek mají svou neotřesitelnou pozici.

hodinky-vyber-strojek

Automatické hodinky

Automatické hodinky jsou velmi podobné hodinkám s ručním nátahem. Energii ale získávají kromě nátahu z pohybu vaší ruky. Při jakémkoliv pohybu rukou nebo pouze při chůzi dochází k nátahu hodinek. Pokud byste tedy hodinky nikdy nesundali, hodinky se nikdy nezastaví a zároveň v nich nemusíte měnit baterii. Pokud hodinky nenosíte pravidelně, je vhodné je umístit do natahovače, který tento pohyb simuluje.

Výhodou je tedy absence baterie a zároveň není potřeba hodinky natahovat každý den jako ty s ručním nátahem. Sekundová ručička má plynulý pohyb.

Přestože automatické hodinky jsou v hodinářství to nejlepší, co můžete pořídit, u těchto hodinek nikdy nedosáhnete přesnosti jako u hodinek s baterií. Obvykle bývají také dražší.

Quartz hodinky

Nejrozšířenější variantou nabíjení hodinek je jednoduchá quartz baterie. Jsou přesné a cenově dostupné. Uvnitř hodinek naleznete vyměnitelnou baterii, která zaručuje přesnost a dlouhou živostnost hodinek. Ve srovnání s mechanickými hodinkami je tento pohon odolnější, proto je u většiny sportovních nebo outdoorových hodinek.

Malou nevýhodu můžeme spatřovat ve skákání ručičky, kterou u mechanických hodinek nenaleznete.

Hodinářské funkce

Kromě ukazatele času u některých modelů naleznete velkou spoustu hodinářských funkcí. Nejčastěji na hodinkách kromě času nalezneme také datum. Jedná se o většinou o číslo dne v měsíci, ale některé hodinky zobrazují i konkrétní den v týdnu nebo měsíc. Další funkcí může být alarm, měsíční fáze, indikátor rezervy chodu a další. Dnes se setkáte s nepřeberným množstvím funkcí. Od jednodušších až po ty náročné.

Nejčastější samostatnou funkcí je chronograf. Jedná se o časoměrný systém, který využijí především sportovci. Úkolem chronografu je měření časových úseků. Tuto funkci poznáte snadno, na hodinkách jsou často navíc 2-3 ciferníky a tlačítka na boku hodinek, které chronograf ovládají. Horní tlačítko zajišťuje start a stop měření a dolní tlačítko měření vynuluje. Některé chronografy doplňuje ještě tachymetr, který vám umožní na určitou vzdálenost spočítat rychlost či spotřebu paliva například při jízdě autem nebo letu letadlem.

Styly hodinek

Hodinky můžeme rozdělit do 3 základních stylů: Společenské neboli elegantní hodinky, sportovní hodinky a módní hodinky

Společenské a elegantní hodinky

Jedná se o hodinky, které se hodí do společnosti a ke slavnostnějšímu oblečení jako je například oblek. Rozhodně ale nešlápnete vedle, pokud je vezmete i ke klasickému oblečení. Tyto hodinky jsou jednoduché, většinou u nich nenajdete desítky funkcí, díky čemuž mají čistý vzhled. Často jsou nízké, aby nepřekážely pod košilí a mají kožený decentní řemínek. U těchto hodinek není třeba trvat na tvrdém safírovém sklíčku, postačí i minerální.

K obleku bychom ihned vybrali značku Zeppelin. Jsou to hodinky kvalitně zpracované, elegantní a pokud budete vybírat z hodinek společenských, mají zpravidla nízký ciferník, který vám nebude pod košilí a sakem nijak překážet. 

spolecenske-hodinky

Sportovní hodinky

Sportovci, potápěči, adrenalinový nadšenci nebo horolezci? Tuto kategorii hodinek bychom mohli rozdělit ještě do dalších významných kategorií.

Máme pro vás i návod, jak sportovní hodinky vybrat.

Outdoorové hodinky

Outdoorové nebo chcete-li vojenské hodinky jsou zaměřené především na navigaci a mapování prostředí. Jsou typicky z odolných materiálů, včetně koženého či textilního řemínku. Ciferník je snadno čitelný s kontrastním zpracováním, aby byl dobře čitelný. Tento styl je univerzální a hodí se k tričku, bundě i uniformě.

Stihli jste se seznámit se značkou Traser H3? Jejich kolekce Tactical zahrnuje kořeny společnosti Traser s vysoce odolnými materiály, nekompromisní funkčností, robustním designem a výrazným vzhledem. Je to jednoznačně spolehlivý společník pro profesionály, dobrodruhy a průzkumníky.

Potápěčské hodinky

Jedná se o jedny z nejběžnějších stylů hodinek. Proslavil je například James Bond ve svých filmech. Jak už je z názvu jasné, potápky musí být odolné především vůči vodě. Pásek je zpravidla silikonový nebo ocelový a má zvlnění, aby se hodinky daly nosit i na neoprenu. Jedná se o všestranný doplněk, který lze kombinovat se sportovním a volnočasovým oblečením. Chybu neuděláte ani při kombinaci s oblekem – stejně jako James Bond.

Potápěčské hodinky značky Citizen jsou vysoce ceněné pro svou robustnost a spolehlivost v náročných podmínkách pod vodou. Jsou vybavené technologií Eco-Drive, která zajišťuje jejich napájení solární energií, což eliminuje potřebu výměny baterií. Jejich vynikající vodotěsnost, často až do hloubky 200 metrů, a jasně čitelné ciferníky s luminiscenčními prvky, zaručují snadnou orientaci i v temných vodách. 

Letecké hodinky

Jejich hlavní výhodou je vynikající čitelnost, odolné sklíčko a jednoduché ovládání. Většina těchto hodinek má chronograf, tedy stopky a hacking, který vám hodinky pomůže nařídit na sekundu přesně. Jejich vzhled je často ležérní a najdete v nich i sportovní rysy.

Letecké hodinky značky Zeppelin se vyznačují elegantním designem inspirovaným historickými vzducholoděmi a aviatikou, což jim dodává jedinečný retro vzhled. Mnoho modelů nabízí užitečné funkce pro piloty, jako jsou chronografy, ukazatele rezervy chodu a logaritmické pravítko pro výpočty během letu. 

Módní hodinky

Bestsellery mezi hodinkami jsou určitě módní hodinky, a to zejména u žen. Nepořizujeme si je kvůli funkcím nebo sportu, ale jako doplněk outfitu. Za každých okolností jsou trendy a co se týče množství barev, textur, zdobení, nemají konkurenci. Tyto hodinky jsou vždy něčím zajímavé.

Velikosti a hmotnost hodinek

Jedním z důležitých kritérií při výběru hodinek je jejich velikost. Na zápěstí by měly hodinky krásné sedět. Pokud máte malé zápěstí, velké hodinky vám pravděpodobně budou překážet, a naopak malé hodinky na velkém zápěstí mohou působit jako chybně vybraný model. Není to však pravidlem. Trend posledních let jsou velké hodinky, které upoutají pozornost.  

Mezi lehké hodinky řadíme hodinky do 80 gramů, střední mají rozmezí 80-160 gramů. Hodinky pro muže a zejména vodotěsné hodinky bývají zpravidla těžší.

Materiál a odolnost hodinek

Dalším důležitým parametrem je materiál sklíčka – minerální, safírové nebo plastové. Nejlevnější variantou je plast a jsou tak nejméně odolné. Minerální sklíčka jsou tvrdší a jsou u běžných hodinek nejpoužívanější variantou. Pokud s hodinkami nebudete pracovat, nemusíte se bát poškrábání. Safírové sklíčko je nejlepší možností, ale samozřejmě je také nejdražší. Jedná se o nejtvrdší sklíčko.

Mnoho materiálů naleznete také u řemínků. Vybírat můžete z kůže, plastu, silikonu, pryže, textilu nebo kovu. Silikon naleznete nejčastěji na sportovních modelech. Výhodou kožených řemínků je, že i přes počáteční ztuhlost se časem přizpůsobí vašemu zápěstí. Nicméně je nevhodné ho jakkoliv namáčet. Naopak kov je tradičním materiálem s širokou škálou použití a vysokou odolností.

Při běžném používání nepotřebujete nijak vodotěsné hodinky nebo případně pouze na mytí rukou či sprchování. Pokud s nimi ale plánujete plavat nebo se potápět, ověřte si, zda jsou na to hodinky uzpůsobené.

Zobrazení času na hodinkách

Analogové

Analogové hodinky zobrazují čas klasickým a nejoblíbenějším způsobem – ručičkami. V našem obchodě jde rozhodně o nejrozšířenější možnost.

Digitální

Digitální zobrazení času najdeme nejčastěji u sportovních hodinek. Jde o klasický displej, který zobrazuje čas formou číslic.

Pro koho hodinky vybíráte?

Hodinky by měly odrážet osobnost člověka. Zamyslete se nad jeho povahou, zálibami, prací i životním stylem. Jak vybrat hodinky pro ženu jsme si již do detailu představili v článku zde. U mužů se zamyslete se, jak bude obdarovaný hodinky využívat a poté se rozhodně pro jednu ze skupin výše – společenské hodinky, sportovní nebo módní.

Cena

Pořízení hodinek není každodenní záležitostí a průměrně k němu dochází jednou za pár let. Od nejlevnějších hodinek v řádu několika stovek si můžeme pořídit i hodinky za statisíce. Nejlepším způsobem pro vás může být zvolit zlatou střední cestu. Přece jen – hodinky si nekupujete každý týden, a tak se vyplatí investovat do hodinek, které budou vypadat pěkně a sloužit spolehlivě i řadu let. Zamyslete se, zda si kupujete trendovou záležitost nebo hodinky na celý život.

Japonské nebo švýcarské hodinky?

Švýcarské hodinky jsou vyhlášené a mají za sebou dlouhou tradici. Hodinky s označením „Swiss made“ jsou prestižní a jsou zárukou kvality. Japonské hodinky oproti tomu nabízí nejnovější funkce za příznivou cenu.

Nejznámějšími zástupci japonských značek jsou například Casio, Citizen nebo Seiko. Ze švýcarských například Tissot nebo Edox. Všechny tyto značky nabízí ve své cenové kategorii to nejlepší.

Rady k výběru hodinek od hodináře

1. Vybírejte z tradičních značek

Pokud budete preferovat tradiční hodinářské značky, určitě nešlápnete vedle. Můžete si být jisti, že výrobci, kteří se zaměřují pouze na výrobu hodinek a jsou na trhu již více jak 100 let, produkují kvalitní zboží. Samozřejmě to neznamená, že fashion značky jsou nekvalitní, ale nezaměřují se pouze na hodinky.

2. Zaměřte se na použité materiály

Nejlepší volbou je nerezová ocel, která dlouho vydrží a není tolik náchylná ke korozi. Pokud je možnost volby titanu, je ještě o něco lepší. Materiál je lehký a také antialergenní.

3. Podívejte se na váhu hodinek

Pokud vybíráte z ocelových hodinek, jednoduché pravidlo zní, že čím jsou hodinky těžší, tím jsou lepší. Konkrétní gramáže závisí na velikosti ciferníku, druhu řemínku a dalších parametrech. Pokud ale vybíráte z totožných hodinek, je to poměrně snadný ukazatel. Pokud jsou hodinky těžší, budou vyrobeny z poctivé oceli.

4. Sledujte detaily

U levnějších hodinek můžeme například narazit na namalované ciferníky, které však nemají žádnou funkci a jsou pouze „na okrasu“.

Číst článek
Jak vybrat sportovní hodinky?
Jak vybrat sportovní hodinky?

Přestože se orientujeme hlavně na hodinky klasické, vybírat můžete i z kategorie sportovních hodinek, které jsou stále oblíbenější. Sportovní hodinky jsou v podstatě samostatnou kategorií hodinek, které si můžete pořídit. Oproti klasickým hodinkám se liší především množstvím funkcí, ze kterých lze vybírat. O něco složitější bývá i ujasnění si toho, co od hodinek očekáváte. Hned na začátku si tedy položte otázku, zda si chcete pořídit hodinky nebo doplněk k vašemu tréninkovému vybavení a zda reálně využijete všechny dostupné funkce.

Jako sportovec vím, jak důležité je mít při tréninku správné vybavení, a sportovní hodinky jsou jedním z klíčových prvků, které mohou zlepšit vaše sportovní výkony, motivaci a sledování pokroku. Dovolte mi tedy podrobně vysvětlit, proč byste měli zvážit pořízení sportovních hodinek, pokud se vážně věnujete sportu nebo chcete začít.

1. Přesné sledování fyzické aktivity

Sportovní hodinky nabízejí pokročilé funkce pro sledování vaší fyzické aktivity, jako je počet kroků, spálené kalorie, ušlá vzdálenost a mnoho dalšího. S těmito daty můžete lépe porozumět svému tělu a efektivněji plánovat své tréninkové sesie.

2. Monitorování zdravotních ukazatelů

Mnohé modely sportovních hodinek jsou vybaveny senzory, které měří srdeční tep, krevní tlak, hladinu kyslíku v krvi a dokonce i kvalitu spánku. Tyto informace vám mohou pomoci upravit intenzitu a dobu tréninku tak, aby byly co nejefektivnější a nejbezpečnější.

3. GPS sledování

Pro běžce, cyklisty a turisty jsou hodinky s GPS neocenitelným nástrojem. GPS funkce umožňuje sledovat vaši trasu, rychlost a nadmořskou výšku, což je ideální pro analýzu výkonu a plánování nových tras.

4. Voděodolnost a robustnost

Sportovní hodinky jsou navrženy tak, aby odolávaly extrémním podmínkám, včetně vody, prachu a nárazů. To znamená, že je můžete bez obav používat při plavání, triatlonu nebo horském běhu.

5. Tréninkové programy a cíle

Moderní sportovní hodinky nabízí vestavěné tréninkové programy pro různé typy aktivit, jako jsou běh, plavání, cyklistika nebo dokonce intervalový trénink. Tyto programy vám pomohou zůstat motivováni a dosahovat konkrétních fitness cílů.

6. Připojení k aplikacím a sociálním sítím

Sportovní hodinky se často synchronizují s mobilními aplikacemi, kde můžete sledovat svůj pokrok, sdílet úspěchy s přáteli nebo se zapojit do komunitních výzev, což může výrazně zvýšit vaši motivaci.

7. Stylový a funkční doplněk

Kromě praktických sportovních funkcí mohou sportovní hodinky sloužit i jako stylový doplněk, který se hodí k jakémukoli oblečení. Díky široké škále designů si můžete vybrat model, který nejlépe odpovídá vašemu osobnímu stylu.

Váš výběr se pravděpodobně zúží do 3 kategorií:

Smart hodinky, které mohou mít užší specifikaci přímo na vybraný sport. Digitální hodinky, které mají mnoho funkcí a jsou vysoce odolné anebo automatické či quartzové hodinky, které lze využít i na každodenní nošení a obsahují některé hodinářské funkce, které při sportu využijete. Nejčastějším důvodem pro pořízení sportovních hodinek je však monitorování pohybu. Tomu odpovídá jejich zpracování a výbava.

sportovni-hodinky-displeh

Provedení sportovních hodinek

Rozměry hodinek stejně jako u klasických hodinek mají velkou rozmanitost. Můžete si tedy vybrat model, který přesně sedne na vaše zápěstí a budete se s nimi cítit pohodlně. Hodinky by Vám neměly nijak překážet nebo vadit, právě proto, abyste se při sportu cítili pohodlně. Různé rozměry se kromě vzhledu mohou lišit také cenou či výdrží baterie a funkcemi. Dámské sportovní hodinky často mívají ženštější design, který umožňuje sladění s oblečením. Většinou zde nalezneme menší kulatý nebo čtvercový displej, rám z nerezové oceli a snadno vyměnitelný řemínek, který se dá v případě potřeby vyměnit za elegantnější kovový řemínek. Kromě sportovních funkcí dámské hodinky mohou mít funkci sledování menstruačního cyklu. Pánské sportovní hodinky bývají mohutnější a často i odolnější.

Velkým rozdílem oproti jiným hodinkám bývá především jejich odolnost – vůči zničení i vodě. S tím souvisí také hmotnost. Sportovní hodinky bývají jednoduše řečeno těžší než hodinky klasické. Vyšší hmotnosti nalezneme především u outdoorových hodinek. Odolnost bývá někdy označována splněním některých parametrů. Hodnotí se například odolnost vůči otřesům, vlhkosti, vodě či extrémním teplotám. Některé modely mají uvedeno, že splňují kupříkladu armádní standard odolnosti MIL-STD-810. Nejčastěji vyhledávanou informací je však splnění odolnosti vůči vodě. Ta je stejná jako u klasických hodinek. Tabulku vodotěsnosti naleznete v našem slovníku pojmů. Jednoduše řečeno, pro plavání ve vodě je potřeba, aby hodinky splňovaly alespoň 10 ATM.

Použitý materiál je různorodý. Chytré hodinky jsou často vyrobeny z polymeru, který je cenově dostupný a lehký. Mnozí však preferují spíše kovové materiály jako je hliník, nerezová ocel nebo titan. Řemínky mohou být kožené, kovové i látkové. Na sport je však nejvhodnější silikonový řemínek, který nesaje pot ani vodu a není tedy potřeba o něj po sportu speciálně pečovat. Sklíčko na hodinkách výrobce velmi často neuvádí. Dražší kousky jsou opatřeny kvalitním safírovým sklíčkem, které je velice odolné vůči poškrábání. U sportovních hodinek lze často nalepit také ochranné sklíčko, podobně jako například na displej telefonu.

Displej je samozřejmě nejvíce ovlivněn rozměrem hodinek. Vedle velikosti je ale potřeba se zaměřit také na kvalitu zobrazení, která je udávána v pixelech. Zde platí, že čím vyšší hodnota, tím lepší rozlišení. Některé displeje bývají dotykové a některé nikoliv. Je potřeba se zeptat, na jaký sport budete hodinky používat. Při sportu, kde jste ve velmi znečištěném prostředí, a navíc máte rukavice, pro vás budou vhodná spíše tlačítka než dotyk. Displeje rozdělujeme na 3 typy:

1. AMOLED displej – V současné době jsou hojně používány především kvůli jasným barvám a nízké spotřebě baterie. Cena je vyšší a nevýhodou je zejména čitelnost na slunci, která je limitována maximální svítivostí displeje.

2. LCD displej – Nejčastěji jsou používány u cenově dostupných hodinek díky nízké výrobní ceně a dlouhé životnosti. Nevýhodou je nižší kontrast a málo výrazné barvy.

3. Tranflektivní displej – Oblíbené u sportovců, kteří jsou neustále venku. Displej zobrazuje stále a čím více světla na něj dopadá, tím jsou čitelnější. Nevýhodou je však nutnost aktivovat podsvícení v tmavém prostředí a málo výrazné barvy.

Výdrž baterie se model od modelu liší. Stěžejní je způsob užívání hodinek a využívání zabudovaných funkcí. Některé funkce jsou náročnější na spotřebu energie než jiné. Výdrž baterie u hodinek by měla by součástí parametrů, které výrobce udává. Čím vyšší je výdrž baterie, tím dražší hodinky bývají. Větší výdrž baterie je stěžejní především pro celodenní aktivity.

Jaké funkce by měly sportovní hodinky mít?

Dalo by se říci, že všechny sportovní hodinky by měly obsahovat základní sportovní funkce jako jsou stopky, krokoměr, vzdálenost a kalorie. Následně pak obsahují režimy, které dokážou analyzovat konkrétní sporty. Jejich počet je u každého modelu rozdílný. Některé modely podporují 5 sportů a jiné i přes 100. Ještě, než si hodinky pořídíte, ověřte si, zda hodinky váš konkrétní sport podporují.

GPS a navigace

Sportovní hodinky, zejména smart watch jsou velice často vybavené funkcí sledování trasy a vzdálenosti během cvičení. Samozřejmě tuto funkci nejčastěji využijí běžci, cyklisti nebo turisti.

Stopky

Jednoznačně nejzákladnější sportovní funkcí jsou stopky. Využíváme je k měření času, měření rychlosti, doby tréninku nebo přestávek mezi tréninky a podobně. Nejpřesnější v tomto ohledu jsou quartz a smart hodinky.

Biometrické funkce

Smart hodinky velmi často měří srdeční frekvenci, která je při sportu důležitá. Díky tomuto údaji můžete sledovat spálené kalorie a plánovat si následující aktivity nebo optimalizovat svůj tréninkový plán. Některé hodinky mají tyto tréninkové plány dokonce zabudované.

Propojení s mobilním telefonem

Některé smart hodinky umožňují zobrazování notifikací z mobilního telefonu a synchronizaci s mobilními aplikacemi. V případě, že používáte některou tréninkovou aplikaci, informace o výkonu se do aplikace přenesou a zde je již můžete pohodlně analyzovat a plánovat další sportovní aktivity.

Sportovní funkce

V průběhu každého tréninku by měly chytré hodinky zobrazovat srdeční tep, tempo, celkovou dobu cvičení. Vy vyšší nadmořské výšce také měření okysličení krve nebo barometr. Výjimečně také teplotní senzory. Hodinky s pokročilejšími funkcemi mohou zobrazovat vaši zbývající energii a upravit tak aktuální tempo tréninku. Mohou nastavit také úsporný režim, který ponechá spuštěné potřebné funkce a ostatní vypne, aby došlo k úspoře baterie.

Po tréninku dochází k jeho zhodnocení. Kromě překonané vzdálenosti se nabízí profesionálnější funkce pro analýzu celkového výkonu. Hodinky jsou vybaveny například ukazatelem tréninkového efektu nebo počtem hodin, které jsou potřeba k úplné regeneraci.

Dalším užitečným nástrojem jsou dlouhodobé ukazatele. Ty vypovídají o stavu celkové kondice a zaměřují se na dlouhodobý efekt tréninku. Mohou nás varovat před úrazem, protože monitorují celkovou zátěž.

Jednorázová cvičení přijdou vhod zejména začátečníkům, ale zdaleka nejlepších výsledků dosáhneme systematickým tréninkem. Téměř všichni výrobci sportovních hodinek nabízí sestavení běžeckých plánů na míru konkrétnímu uživateli. Tyto plány se pak samozřejmě přizpůsobují dosahovaným výsledkům.

Výběr hodinek podle sportů

Hodinky pro běžce

Jak už bylo zmíněno, hodinky pro běžce by měly mít funkci měření vzdálenosti, tempa, GPS, srdeční frekvenci, analytiku tréninku a funkce různých běžeckých plánů. Důraz se klade na co nejnižší váhu. Nejpropracovanější tréninkové běžecké plány nalezneme u značky Garmin. Garmin dokáže vytvořit plán přímo na míru a obsahuje také edukační videa a články.

Hodinky pro cyklisty

V podstatě jde o podobné funkce jako u běžců. GPS navigace s výškovým profilem by měla být samozřejmostí. Vhodná je i navigace. Pro snazší sledování informací lze hodinky umístit také na řídítka.

Hodinky pro plavce

Důležitá je voděodolnost a sledování plaveckých aktivit jako je délka, tempo a styl, sledování srdeční frekvence a samozřejmě také analytika tréninku. Rozhodně zakupte hodinky se silikonovým řemínkem, který je do vody vhodný.

sportovni-hodinky-plavci

Hodinky pro fitness nadšence

Jedná se o hodinky, které vaši aktivitu sledují po celý den a jsou zaměřeny na zdravý životní styl. Hodinky sledují srdeční frekvenci včetně spálených kalorií v průběhu celého dne, krokoměr, přehled denní aktivity, sledování spánku a stresu a různé sportovní režimy pro různé typy aktivit.

Sportovní hodinky podle značek

Pořídit u nás můžete především sportovní hodinky značky Casio, které se pyšní množstvím funkcí. Nyní u nás najdete i značku Withings, která se zaměřila především na zdravotní funkce. Dalšími významnými značkami jsou hodinky Garmin, které lze u nás individuálně zakoupit, Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi nebo Amazfit. Casio nabízí digitální sportovní hodinky s velkou odolností. Jedná se především o řady Mudmaster, Frogman a G-Shock MT-G.

Klasické automatické nebo quartzové sportovní hodinky

U nás naleznete výběr především z klasických sportovních hodinek s analogovými ciferníky. Jejich výhodou je především dlouhá výdrž baterie. U automatických hodinek vám baterie při pohybu nedojde nikdy. U quartzových hodinek můžete počítat s výdrží v řádu roků. Tyto hodinky lze kromě sportovních aktivit nosit i na běžné každodenní nošení nebo do společnosti. Nejsou tedy tak specializované na konkrétní sporty. Mezi těmito hodinkami se však najdou i modely, které jsou na pomezí a mají Bluetooth konektivitu. Rozdělení hodinek je především následující:

Letecké hodinky

Jejich hlavní výhodou je vynikající čitelnost, odolné sklíčko a jednoduché ovládání. Většina těchto hodinek má chronograf, tedy stopky a hacking, který vám hodinky pomůže nařídit na sekundu přesně. Na lunetě jsou stupnice, s kterými můžete provést mnohé výpočty jako je změření rychlosti na konkrétní vzdálenost. V neposlední řadě bývají odolné, nemusíte se tedy bát „drsnějších“ sportů.

Potápěčské hodinky

Jak už je z názvu jasné, potápky musí být odolné především vůči vodě. Logicky musí být pěkně čitelné za jakýchkoliv světelných podmínek díky luminiscenci a musí být přesné. Díky otočné lunetě lze měřit doba ponoru a slouží k odměřování nutných časových pauz při hlubinném potápění. Pásek je zpravidla silikonový nebo ocelový a má zvlnění, aby se hodinky daly nosit i na neoprenu.

Outdoorové hodinky

Outdoorové nebo chcete-li vojenské hodinky jsou zaměřené především na navigaci a mapování prostředí. Ve funkcích by tedy neměl chybět kompas, výškoměr či barometr. Využijete je především při horolezectví, turistice, lovu nebo jiných náročných aktivitách.

Na co se při výběru sportovních hodinek zaměřit?

Možná jste již zjistili, že výběr sportovních hodinek není vůbec jednoduchý. Na co byste se tedy měli především zaměřit?

Technické parametry

Opravdu základní funkcí je akcelometr, který analyzuje váš pohyb při sportovní aktivitě. Sleduje, jak rychle a kam se pohybujete. Dále GPS, která umožní naplánovat Vaši trasu a měření tepové frekvence. Ta je stěžejní pro měření energetického výdaje. Měření tepové frekvence u sportovních hodinek je zajištěno nejčastěji fotoplytysmografií. Jde o zelené světlo, které jde přes vaše předloktí, kde záření interaguje s prochází krví. Intenzita detekovaného signálu se mění s různě rychlým průchodem krve.

Sportovní funkce

Jak jsme již zmínili, je na vás, jaké funkce od svých hodinek potřebujete ke své sportovní aktivitě. Základní typy sportovních hodinek obsahují monitoring spánku, výdej kalorií, krokoměr či uběhnutou vzdálenost. Pokročilejší modely sportovních hodinek mají navíc měření nadmořské výšky, měření tempa, hluku, EKG a podobně.

hodinky-sportovni-garmin

Cena

Čím více a lepší funkce, tím jde cena nahoru. Ty nejspolehlivější a nejnadupanější hodinky bychom tedy mezi nejlevnějšími modely nenašli. Cena se navíc odráží také v kvalitě materiálu pouzdra hodinek, řemínku, uživatelském prostředí, množství funkcí nebo značce. Porozhlédněte se i po novinkách. Dnes, více než kdy dříve platí, že pokrok nezastavíme. Každý rok vychází stovky nových modelů, které mohou již v ceně základních hodinek obsahovat funkce, které dříve měly pouze nejvyšší řady hodinek.

Přesnost

Dnes již existují nezávislé testy nejprodávanějších modelů sportovních hodinek, do kterých můžete nahlédnout a zjistit tak jejich spolehlivost a přesnost. Testy jsou často prováděny při určitých aktivitách, do kterých může zapadat i ta vaše. Pokud bychom měli zdůraznit ty nejpřesnější při běhu, jsou to hodinky od značky Apple nebo Garmin.

Výdrž baterie

Možná se to nemusí zpočátku zdát jako důležitý parametr, ale hodinky, které vám vydrží nabité sotva jeden den, vás po čase mohou začít obtěžovat. Není nic horšího než chtít začít trénink a zjistit, že máte vybité hodinky a je potřeba je dát nejdříve nabít. V tomto ohledu naopak Apple ztrácí, jelikož hodinky této značky vydrží sotva 2 dny. Naopak vyšší řada od Garmin může vydržet i týden.

Proč používat sportovní hodinky?

Sledování zdravotního stavu, plánování tréninku a široké možnosti parametrů nebo dokonce role osobního kouče, který vás upozorní na dlouhé sezení nebo na sníženou kvalitu spánku. K tomu všemu mohou sportovní hodinky sloužit. 

Hlavním důvodem jsou jejich funkce, kvůli kterým si je kupujeme. Shrneme si je tedy ještě jednou.

Sportovní hodinky mohou být neocenitelným nástrojem pro každého, kdo se věnuje sportu nebo chce zlepšit svou fyzickou kondici. Zde jsou klíčové funkce, které by měly kvalitní sportovní hodinky nabízet:

1. Sledování srdečního tepu

Měření srdečního tepu přímo na zápěstí nebo pomocí hrudního pásu poskytuje důležitá data pro optimalizaci tréninku a sledování zdravotního stavu.

2. GPS

Integrovaná GPS je nezbytná pro přesné měření vzdálenosti a rychlosti, ať už jde o běh, jízdu na kole nebo jakoukoli jinou aktivitu v přírodě.

3. Vodotěsnost

Pro plavce nebo triatlonisty je nezbytné, aby byly hodinky odolné vůči vodě. Vodotěsnost umožňuje uživatelům monitorovat svůj výkon i ve vodě.

4. Monitorování spánku

Kvalitní spánek je klíčový pro regeneraci a celkové zdraví. Funkce monitorování spánku pomáhá uživatelům sledovat délku a kvalitu svého spánku.

5. Krokoměr a sledování aktivit

Tato základní funkce počítá kroky a měří celkovou aktivitu během dne, což pomáhá uživatelům dosáhnout jejich denních cílů pohybu.

6. Multisportovní režimy

Pro sportovce, kteří se věnují různým aktivitám, je užitečné, když hodinky nabízejí režimy pro různé sporty, jako jsou běh, cyklistika, plavání, golf, lyžování a další.

7. Barometrický výškoměr

Tato funkce je ideální pro turisty a horolezce, protože měří nadmořskou výšku a pomáhá sledovat výstupy a sestupy.

8. Varování a upozornění

Inteligentní upozornění na příchozí hovory, zprávy a notifikace z aplikací, stejně jako varování při vysokém nebo nízkém tepu, nebo neobvyklé činnosti.

9. Tréninkové asistenty a plány

Pokročilé funkce, které nabízí tréninkové plány, vedení během cvičení a analýzu po tréninku, což pomáhá sportovcům dosahovat konkrétních cílů.

10. Dlouhá výdrž baterie

Pro dlouhodobé sledování je zásadní mít hodinky s dlouhou výdrží baterie, zejména pro ultramaratonce a dlouhé expedice.

11. Kompatibilita s aplikacemi

Možnost synchronizace dat s oblíbenými fitness a zdravotními aplikacemi poskytuje uživatelům rozšířený přístup k analýze a sdílení dat.

12. Dotykový displej a snadné ovládání

Intuitivní ovládání a kvalitní displej zlepšují celkový uživatelský zážitek, což je zásadní pro pohodlné používání hodinek během různých aktivit.

Jaký je rozdíl mezi sportovními hodinkami a sporttestery?

Narážíte na obě označení? A nemůžete si vybrat? Rozdíl je jednoznačný, přestože v některých obchodech obě kategorie hází do stejného pytle. Sporttestery jsou předchůdci sportovních hodinek. Umí měřit srdeční frekvenci, čas, kalorie a další základní parametry. Slouží jednoduše k nasazení hrudního pásu, nasazení sporttesteru na ruku a vyběhnutí. Nemají žádné pokročilé funkce jako GPS nebo barevný displej. Díky své jednoduchosti mají však snadné ovládání, jsou nenáročné a baterie vydrží velmi dlouho. Další výhodou je samozřejmě velmi příznivá cena.

Máte tyto funkce u svých sportovních hodinek?

Klasické funkce sportovních hodinek jsme si již představili. Pojďme se ale podívat na funkce, o kterých jste možná ještě neslyšeli.

  • RealTime Stamina

Tuto funkci mají hodinky značky Garmin. Stamina v reálném čase vás pomůže nasměrovat k nejlepšímu možnému výkonu a umožní vám bez obav posouvat své limity. Získáte kontext pro interpretaci signálů, které vám vysílá vaše tělo, a zároveň důležité informace. Odhad zbývajícího času a vzdálenosti do vyčerpání vám ukáže, co můžete při současném úsilí od své zbývající staminy očekávat.

  • Nadmořská výška

Speciální senzor, který sleduje nadmořskou výšku, ve které se právě nacházíte. Funkce je určená především pro outdoorové aktivity a turistiku.

  • Hluk

Některé hodinky v sobě mají zabudovaný mikrofon, který měří aktuální hladinu hluku. Pokud se dostanete nad standardní limity, hodinky vás na to upozorní.

  • Příliv a odliv

Plavci jistě ocení funkci sledování přílivu a odlivu. Milujete plavání, plutí na plachetnici nebo surfování? Hodinky vám vypočítají, kdy nastane příliv a odliv a vy se tak můžete připravit na změnu hloubky vody.

  • Lodní funkce a mapy sportovních středisek

Některé nové modely v sobě mají zabudované mapy lyžařských sjezdovek nebo golfových hřišť. Výjimkou nejsou ani lodní funkce, které vás dokáží varovat v kritických situacích.

Závěr ke sportovním hodinkám

Výběr sportovních hodinek vypadá opravdu jako věda. Tato kategorie hodinek je velmi široká a může být opravdu těžké se zorientovat ve všech parametrech a funkcích. Vždy se zaměřte na to, k jakému účelu a sportu budete hodinky používat a výběr se vám jistě zúží.

Sportovní hodinky se staly nedílnou součástí vybavení každého, kdo se vážně věnuje sportu nebo chce o své aktivitě získat hlubší přehled. Díky široké škále funkcí, od přesného měření srdečního tepu, GPS sledování, až po analýzu spánku a personalizované tréninkové programy, nabízejí tato chytrá zařízení komplexní nástroje pro zlepšení fyzické kondice a dosažení sportovních cílů.

Investice do kvalitních sportovních hodinek je investicí do vašeho zdraví a výkonu. Ať už jste nadšený amatér nebo profesionál, tyto hodinky vám umožní sledovat každý aspekt vašeho tréninku, motivovat vás k dosažení nových výšin a poskytnout vám cenné informace, které vám pomohou zůstat ve formě a zdraví. V dnešní době, kdy je technologie stále dostupnější a inovativnější, jsou sportovní hodinky skutečně nezbytným pomocníkem pro každého, kdo si cení svého zdraví a chce svůj čas a úsilí využít co nejefektivněji.

Číst článek
Jak správně pečovat o sluneční brýle?
Jak správně pečovat o sluneční brýle?

Proč si pořídit sluneční brýle?

Sluneční brýle nabízejí efektivní ochranu proti škodlivému ultrafialovému záření, které je jedním z hlavních faktorů vedoucích k poškození očí. UV záření může způsobit různé oční problémy, jako je katarakta, která je zakalením oční čočky vedoucí k snížení zraku, a makulární degenerace, což je poškození centrální části sítnice zodpovědné za ostré a detailní vidění. Také může způsobit fotokeratitidu, což je v podstatě spálení rohovky od slunce, což vede k bolestivému a nepříjemnému pocitu v očích. Sluneční brýle s ochranou 100% proti UVA a UVB záření mohou účinně tyto rizika minimalizovat.

Je důležité zvolit sluneční brýle, které mají jasné označení o úrovni UV ochrany, aby bylo zajištěno, že vaše oči jsou skutečně chráněny při vystavení slunci.

  1. Ochrana proti UV záření: Sluneční brýle s UV filtrem chrání oči před škodlivým ultrafialovým zářením, které může způsobit kataraktu, degeneraci makuly a další oční problémy.

  2. Prevence proti oslnění: Pomáhají snížit oslnění od slunce, což je zvláště užitečné při řízení nebo při sportovních aktivitách venku. To může vést k lepší viditelnosti a bezpečnosti.

  3. Ochrana před vnějšími vlivy: Brýle slouží jako fyzická bariéra, která chrání oči před větrem, prachem a malými částicemi ve vzduchu, což je užitečné ve městech nebo na venkovních akcích. Stejně tak je oceníte na pláži u vody.

  4. Snížení únavy očí: Pomáhají redukovat únavu očí způsobenou přílišným světlem. To je užitečné nejen venku na slunci, ale i na vodních plochách nebo v zimě při lyžování, kde se světlo odráží a je intenzivnější.

  5. Zvýšení komfortu a zlepšení vidění: Kvalitní sluneční brýle mohou zlepšit kontrast a vizuální pohodlí, což umožňuje jasnější a ostřejší vidění v jasných podmínkách.

  6. Módní doplněk: Kromě praktických výhod mohou sluneční brýle také doplnit váš styl a přidat vašemu vzhledu na zajímavosti. Jsou dostupné v mnoha stylech, tvarech a barvách. Benetton, Calvin Klein, Diesel, Guess, Christian Dior, Ray-Ban, Victoria's Secret a plno dalších světoznámých značek patří do šatníků milionů žen i mužů.

Pečlivá péče o sluneční brýle je zásadní pro udržení jejich funkčnosti a estetiky. Správný přístup k údržbě nejenže prodlužuje životnost brýlí, ale také zajišťuje, že budou účinně chránit vaše oči před škodlivým UV zářením. V tomto článku probereme různé aspekty péče o sluneční brýle a poskytneme tipy, jak je udržovat v co nejlepším stavu.

Vyčištění čoček

Čočky slunečních brýlí jsou náchylné k poškrábání a znečištění, které mohou snížit viditelnost a účinnost brýlí. Doporučujeme dodržovat následující kroky při jejich čištění:

  1. Nejprve odstraňte jemný prach a špínu pomocí foukání nebo použitím čistého mikrovláknového hadříku. Nikdy nezačínejte tření čoček bez předchozího odstranění prachu, který by mohl způsobit poškrábání.

  2. Pro čištění použijte speciální sprej na čočky nebo roztoky na bázi alkoholu. Nastříkejte roztok přímo na čočky nebo na mikrovláknový hadřík, nikoli na papírové ubrousky, které mohou čočky poškrábat.

  3. Po čištění nechejte čočky přirozeně uschnout nebo je jemně otřete čistým mikrovláknovým hadříkem. I zde platí - nepoužívejte papírové utěrky či "drsnější" látky.

slunecni-bryle-skladovani

Údržba rámu slunečních brýlí

Rám vašich brýlí může být vyroben z různých materiálů, jako je plast, kov nebo kombinace obou. Každý materiál vyžaduje specifickou údržbu.

  1. Plastové rámy: Čistěte je mýdlovým roztokem a vodou. Použijte jemnou houbu nebo hadřík, aby nedošlo k poškrábání povrchu. Po umytí rámy důkladně opláchněte a dosušte měkkým ručníkem. Nevystavujte plastové rámečky přímému slunci, horkému vzduchu či rozžhavěným radiátorům.

  2. Kovové rámy: Tyto rámy mohou korodovat, pokud jsou vystaveny vlhkosti. Po kontaktu s vodou je důkladně osušte a pravidelně aplikujte tenkou vrstvu silikonového oleje na šroubky a panty, aby zůstaly pohyblivé.

Jak skladovat sluneční brýle?

Správné skladování slunečních brýlí je klíčové pro zachování jejich kvality a funkčnosti. Zde je několik tipů, jak pečovat o sluneční brýle, aby vydržely co nejdéle v dobrém stavu.

  1. Používejte pouzdro: Vždy, když brýle nepoužíváte, uchovávejte je v pevném pouzdře. Toto pomůže chránit brýle před poškrábáním, prachem a potenciálním poškozením při nárazech. Měkké pouzdro může poskytnout ochranu proti prachu a škrábancům, ale pevné pouzdro je lepší volbou, zejména, pokud máte dražší sluneční brýle světových značek.

  2. Vyhněte se extrémním teplotám: Nenechávejte sluneční brýle v autě nebo na jiných místech, kde by mohly být vystaveny vysokým teplotám. Tento přístup může poškodit rámečky nebo způsobit poškození čoček. Taktéž chraňte brýle před velmi nízkými teplotami, které mohou způsobit, že materiál rámečků se stane křehkým. Nejhorší jsou pak tepelné výkyvy, zejména u plastových rámečků.

  3. Kontrolujte a upravujte: Pravidelně kontrolujte, zda nejsou šroubky na brýlích uvolněné, a případně je utáhněte. Pokud brýle sedí na obličeji příliš volně nebo příliš těsně, mohou být upraveny pro lepší komfort a funkčnost. Některé úpravy může provést optik. Pokud si nejste jistí, konzultujte vhodný postup se specialistou.

slunecni-bryle-obal

Hlavní typy slunečních brýlí

O jednotlivé typy slunečních brýlích se v základu pečuje velmi obdobně. V některých případech, třeba u polarizačních brýlí, je nutné používat speciální produkty či mnohem preciznější postupy.

  • Sportovní sluneční brýle: Odolné, často s gumovými nebo flexibilními rámečky a speciálními povrchovými úpravami proti poškrábání a zamlžení. Nutné je dát pozor právě na gumové části a připravit se na péči o speciální povrchovou úpravu čoček.

  • Módní sluneční brýle: Esteticky zaměřené, s důrazem na design a materiály, jako je kov nebo vysoce kvalitní plast. Často náchylnější na poškrábání či poškození - zejména loga značky na obroučkách či packách.

  • Polarizační sluneční brýle: Obsahují speciální filtry, které redukují oslnění odrazem slunečních paprsků.

  • Brýle s fotocitlivými čočkami: Automaticky ztmavují v závislosti na intenzitě světla.

Shrnutí péče o sluneční brýly

Na závěr si ještě jednou připomeneme jednotlivé body, jak pečovat o sluneční brýle.

  1. Čištění čoček: Používejte mikrovláknový hadřík a speciální roztok pro optiku. Vyvarujte se použití papírových ubrousků, které mohou čočky poškrábat.

  2. Skladování: Brýle uchovávejte ve speciálním pouzdře, aby byly chráněné před poškrábáním a zlomením. Nenechávejte brýle na přímém slunci (např. na palubní desce auta).

  3. Manipulace: Vždy se snažte brýle brát a skládat za obroučky, nikoli za čočky, aby se minimalizoval kontakt pokožky s čočkami. Důvodem jsou obsažené soli a agresivní látky v potu.

  4. Údržba rámečků: Pro čištění rámečků můžete použít jemné mýdlové roztoky. U kovových rámečků je možné použít i speciální přípravky na kovy, které zabrání korozivním procesům.

  5. Výměna čoček a opravy: V případě poškození čoček nebo rámečků se doporučuje obrátit se na profesionály. Samostatná výměna čoček nebo opravy rámečků může vést k dalším poškozením.

Investice času a úsilí do péče o vaše sluneční brýle vám může dlouhodobě ušetřit náklady na opravy nebo nákup nových brýlí. Dodržováním těchto jednoduchých kroků můžete zabezpečit, že vaše brýle budou nadále poskytovat potřebnou ochranu a pohodlí. Navíc pravidelná údržba a správné skladování pomohou zachovat jejich původní vzhled a funkčnost.

Číst článek
Jak vybrat dámské hodinky?
Jak vybrat dámské hodinky?

Hodinky jako dárek? Je třeba si říct, že hodinky už dávnou nejsou pouze výsadou mužů. Jsou perfektním dárkem i pro ženy. Ženy rády obměňují doplňky jako jsou šperky, kabelky nebo pásky. Proč nepřidat do sbírky i hodinky, které často poslouží jako krásný šperk, který dlouho vydrží a nikdy nevyjde z módy? Přestože ženy jsou vybíravé a každá má jiný vkus, nový kousek do šperkovnice je vždy trefou do černého. Rádi vám poradíme tak, aby byl pro vás výběr co nejjednodušší!

Výběr podle stylu oblékání

Elegantní styl

Vždy vkusně oblečená? Do kostýmů, šatů, sukní či elegantního svetru? Rozhodně neuděláte chybu, pokud budete hledat v elegantních hodinkáchHlavním rysem elegantních dámských hodinek bývá propracovaná jednoduchost s jemným slavnostním nádechem. Platí, že čím méně je barev a funkcí na hodinkách, tím jsou elegantnější. Hodí se především ke společensky laděnému outfitu. Bývají zpravidla decentní a neomšelé. Jistě neuděláte chybu ani u hodinek, které mají jednoduché kamínkové zdobení.

Módní městský styl

Vždy se drží aktuálních trendů, ať už jde o nejnovější džíny nebo kombinuje tenisky s šaty? Dámské módní hodinky budou vždy odrazem aktuálních trendů v režii největších módních domů. Jsou určeny pro ty, které chtějí být v centru dění, být vidět a cítit se šik. Módní hodinky se pro svoji rozmanitost a cenovou dostupnost hodí na každodenní i společenské nošení. Často je zdobí výrazné barvy, loga, kamínky nebo dokonce obrázky. Nejpopulárnější výrobci hodinek v módním stylu jsou Michael KorsEmporio Armani a Armani ExchangeDaniel Wellington a další.

Romantický typ

Ještě ji nikdy nikdo neviděl v kalhotách a vždy nosí pouze ženské a romantické kousky plné pastelových barev? Hledejte hodinky v pastelových odstínech, které nemají desítky funkcí. Jednoduchost a krása bude v tomto případě to stěžejní. Podívejte se na hodinky s květinovými vzorky nebo třeba na značku Olivia Burton, která je pro tento styl přímo stvořená!

Sportovní typ

Sportovní a pohodlné oblečení je její doménou? Omrkněte naše sportovní hodinkyChodí si zaběhat a i na rande s nejmilejším si nejradši oblékne oblíbené jeansy s teniskami? Miluje-li sport, nahlédněte například do nabídky dámských sportovní hodinek Casio Baby-G či Casio G-Shock. Sportovní typ ženy jistě ocení funkce jako jsou stopky, alarm, bluetooth nebo krokoměr.

Extravagantní typ

Nemá ráda nudu a šeď? Extravagantní typ ženy si rád dopřeje výrazné a osobité kousky v šatníku, které podtrhnou její jedinečný styl. Volte modely s neobvyklým designem, třeba s výraznými velkými ciferníky nebo jasnými barvami řemínku. Nešlápnete vedle ani s různobarevnými kamínky aplikovanými na hodinkách. Podívejte se na hodinky od značky Philipp Plein nebo Versace a nechte inspirovat jejich nezaměnitelným extravagantním stylem.

Výběr dámských hodinek dle šperků

Ve stylech se nevyznáte, ale pamatujete si, jaké šperky ráda nosí? Dokážete je sladit? V tom případě rozhodně nešlápnete vedle. V první řadě se zaměřte na barvu šperků. Pokud žena nosí zlaté šperky, určitě k nim volte zlaté hodinky a naopak. Většina žen má již svou oblíbenou barvu a tu nerada mění. Pokud ovšem nosí šperky zlaté i stříbrné, budou perfektní volbou hodinky v dvoubarevné kombinaci zlatá-stříbrná, které pak může kombinovat ke všemu. 

Stejné pravidlo uplatněte i na kamínky a zdobení. Pokud nosí jednoduché šperky bez kamínků, volte také jednoduché hodinky, které nejsou tolik zdobené. K výrazným šperkům se naopak nebojte zvolit hodinky s kamínky, výrazným zdobením nebo sytější barvou, které u ženy vyniknou.

Výběr podle příležitosti

Hodinky pro každodenní nošení, na společenské události nebo ke speciální příležitosti? Na každou událost se samozřejmě hodí jiný typ hodinek a ještě před koupí se zamyslete, kam bude žena hodinky nejčastěji nosit

Hodinky pro každodenní nošení

Vaše žena touží po univerzálních hodinkách, které bude nosit každý den? Neuděláte chybu s hodinkami s kvalitním koženým nebo ocelovým řemínkem, který jsou stálicí a hodí se téměř ke všemu. Volte hodinky v základních barvách, které se hodí ke všemu - zlatá, stříbrná, černá nebo třeba podle oblíbené barvy. V tu chvíli bude jasné, že hodinky se budou hodit ke většině outfitů ženy. Je dobré, aby byly hodinky opatřeny kvalitnějším safírovým sklíčkem, které se nepoškrábe tak snadno a hodinky tedy budou jako nové ještě spoustu let. 

Společenské události

Do společnosti, na důležitou schůzku nebo do divadla? Znovu bychom doporučili hledat v elegantních hodinkách nebo hodinkách přímo určených ke společenským událostem. Zapomeňte na sportovní nebo extravagantní styl, který by mohl přitahovat až moc velkou pozornost a ke společenským outfitům by se nehodil.

Ženy a hodinky

Jak už bylo zmíněno, hodinky už dávnou nejsou pouze výsadou mužů. Hodinky milují i ženy a vnímají je jako cenný doplněk svého outfitu. Přestože ještě v minulém století se značky zaměřovaly téměř výhradně na muže a dámské hodinky byly v podstatě pouze stejné hodinky, zmenšené na dámskou ruku, doba se změnila a ani ženy už nejsou opomíjeny. Vývoj je sice pomalý, ale dnes už najdeme i ženy – sběratelky hodinek. Výrobci se tomuto trendu přizpůsobují a do svých řad přijímají i návrhářky, které mají na starost právě dámské kolekce a dokáží se přesně přizpůsobit ženským potřebám.

V současnosti najdeme i hodinářské značky, které se zaměřují výhradně na hodinky pro ženy. V těchto hodinkách naleznete kombinaci módy, ale i funkcí jako je chronograf, kalendář, stopky a podobně. Pokud chcete jít s výběrem hodinek opravdu do hloubky, nezapomeňte zvážit ani následující parametry:

Značka nebo vzhled?

Jak by měly hodinky sedět k outfitu nebo příležitosti jsme si již řekli. Je ale pro ženy důležitá i známá značka? Pro některé samozřejmě ano. Každá žena nepotřebuje sice hodinky luxusní značky, ale že by to byl špatný dárek? O tom jsme ještě neslyšeli. V tomto směru je nutné ženu znát. Některou potěšíte hodinkami od neznámého návrháře, který má ale zcela výjimečné hodinky, jinou zase luxusní značkou, kterou může dát na obdiv. Zeptejte se tedy sami sebe, zda si žena na značky potrpí.

Jaký tvar hodinek zvolit?

Dalším nemalým detailem je tvar pouzdra hodinek. Oválné, kulaté nebo dokonce hranaté hodinky? Kulatým tvarem samozřejmě nic nezkazíte a je to zaručená klasika. Některé ženy mají ale ve své kolekci již širokou škálu hodinek s kulatým pouzdrem a jiný tvar rozhodně nebudou čekat! Nicméně i zde je ideální se zamyslet, zda má žena ráda změny a chce něco „jiného“ a ne tak obvyklého. Oválné hodinky bývají velice elegantní a ty hranaté naznačují extravaganci a pánský styl.

tvary-hodinek

Jakou velikost?

Pozor! Ne každá žena chce mít hodinky s malým ciferníkem nebo naopak hodinky téměř v pánském stylu. Na malé něžné ruce se budou vyjímat hodinky spíše menších velikostí, pokud tedy žena neholduje extravagantnímu stylu. Naopak na větším zápěstí by se malé hodinky ztratily. Dávejte tedy pozor na velikost pouzdra hodinek, které se běžně pohybuje od 22 mm do 34 mm. V poslední době u nás ale mnoho žen poptává pánské hodinky, protože hodinky s opravdu velkými ciferníky jsou aktuálně velmi módní. 

S páskem si již poradíme. Velikost ženského zápěstí se standardně pohybuje od 14 do 17 cm a pokud se vám podaří zápěstí nenápadně změřit, hodinky vám rádi zkrátíme.

Jaký materiál?

Nejčastěji používaným a také nejoblíbenějším materiálem je nerezová ocel, která má mnoho barevných možností. V současné době jsou na trhu i hodinky keramické, které se jen tak nepoškrábou a jsou hypoalergenní. Pokud má žena citlivou pokožku a přesto by měla ráda hodinky s kovovým efektem, nepřehlídněte hodinky Boccia, které jsou vyrobeny ze 100% čistého titanu.

Materiál, z něhož jsou hodinky vyrobeny, má klíčový vliv na jejich výkon, odolnost, estetiku a cenu. Níže jsou podrobněji popsány běžné materiály používané při výrobě dámských hodinek, s přihlédnutím k definici výhod i nevýhod toho kterého materiálu.

1. Nerezová ocel

Nerezová ocel je oblíbeným materiálem v hodinářském průmyslu díky své vysoké odolnosti a estetickému vzhledu. Je to slitina železa, chromu, niklu a v některých případech molybdenu, která je navržena tak, aby odolávala korozi a rezivění. U žen není tento materiál preferovaný, ač patří k nejodolnějším za dobrou cenu.

Výhody:

  • Odolnost: Extrémní odolnost vůči korozi a rezivění, což zajišťuje dlouhou životnost hodinek.
  • Hypoalergenní: Vhodná pro osoby s citlivou pokožkou, nevyvolává alergické reakce.
  • Estetika: Lesklý a moderní vzhled, který se snadno kombinuje s různými módními styly.

Nevýhody:

  • Váha: Může být relativně těžká, což některé uživatele může obtěžovat při delším nošení.
  • Poškrábání: Ačkoli je odolná, povrch se může poškrábat, zejména při hrubším zacházení či vystavení oděru.

2. Titan

Titan je materiál lehký, ale velmi pevný kov, který se v hodinářství využívá kvůli svým výjimečným vlastnostem. Je to biokompatibilní materiál, který je také velmi odolný vůči korozi. Právě titan často převáží na svou stranu ženy, které hledají vlastnosti a vzhled kovu, přitom však lehkost a odolnost.

Výhody:

  • Lehkost: Jeho nízká hmotnost zajišťuje vysoký komfort při nošení, ideální pro dlouhodobé nošení.
  • Odolnost vůči korozi: Titanové hodinky se hodí pro nošení v různých prostředích, včetně morsky vodě.
  • Pevnost: Velmi vysoká pevnost a odolnost proti mechanickému poškození.

Nevýhody:

  • Cena: Vyšší cena v porovnání s nerezovou ocelí.
  • Poškrábání: Povrch titanu může být poškrábán, napříč lepším vlastnostem než nerezová ocel.

3. Keramika

Keramika je moderní materiál v hodinářství, známý svou lehkostí a extrémní odolností proti škrábancům. Je to nekovový, neorganický materiál, který je tvrdý a křehký.

Výhody:

  • Odolnost proti škrábancům: Téměř imunní vůči škrábancům, což udržuje hodinky dlouho jako nové.
  • Hypoalergenní: Keramika je velmi dobře snášena i osobami s citlivou pokožkou.
  • Estetická variabilita: Nabízí jedinečné textury a barvy, které mohou být přizpůsobeny pro různé styly.

Nevýhody:

  • Křehkost: Mohou prasknout nebo se rozbít při silném úderu nebo pádu.
  • Cena: Obvykle dražší než tradiční materiály jako nerezová ocel.

4. Zlato (žluté, bílé, růžové)

Zlato je tradiční a luxusní materiál používaný v hodinářství po staletí. Je ceněno pro svůj bohatý vzhled a dlouhodobou hodnotu.

Výhody:

  • Prestiž: Zlato přidává hodinkám na luxusu a statusu.
  • Investice: Hodinky ze zlata mohou představovat dobrou investici, protože zlato si udržuje nebo zvyšuje svou hodnotu.

Nevýhody:

  • Cena: Vysoká cena, která může být mimo rozpočet mnoha kupujících.
  • Odolnost: Zlato je měkčí kov, snadno se poškrábe a může se deformovat pod tlakem.

5. Kůže (řemínek)

Kůže je tradiční materiál používaný pro řemínky hodinek, oblíbený pro svůj klasický vzhled a pohodlí při nošení. Může pocházet z různých zvířat a být různě zpracována pro různé textury a odolnosti.

Výhody:

  • Komfort: Kůže je měkká, ohebná a přizpůsobí se tvaru zápěstí, což zvyšuje pohodlí.
  • Vzhled: Přidává tradiční a elegantní vzhled, vhodný pro formální i neformální příležitosti.

Nevýhody:

  • Péče: Vyžaduje pravidelnou údržbu, aby se předešlo poškození a opotřebení.
  • Odolnost: Kůže není vhodná pro nošení ve vodě a může se poškodit potem.

Jaká barva?

Poslední a také velice důležitou vlastností je barva! Ta je pro ženy opravdu důležitá. Jak jsme již zmínili, pro ženu, která nosí zlaté šperky, volte zlaté hodinky a obráceně. Tím rozhodně nic nezkazíte a hodinky v těchto barvách se hodí jednoznačně ke každému outfitu. Co když ale vybíráte hodinky barevné? Pokud je žena světlejší typ, volte hodinky světlé. Na opálené pokožce zase vypadají dobře tmavé hodinky. Pokud si nejste jisti, volte raději jemné barvy, které mají všestranné využití ke každému outfitu. 

Při výběru hodinek si ženy často vybírají barvu podle svého osobního stylu, příležitosti, na kterou hodinky plánují nosit, nebo podle toho, co barva hodinek symbolizuje. Zde je přehled několika nejčastěji kupovaných barev dámských hodinek a jejich význam v barvomluvě:

1. Stříbrná

Barvomluva: Stříbrná barva je často spojována s moderností, sofistikovaností a čistotou. Je to barva, která odráží světlo a přináší jasný, osvěžující pocit. Stříbrné hodinky jsou ideální pro ženy, které hledají klasický a zároveň moderní vzhled.

2. Zlatá

Barvomluva: Zlato symbolizuje bohatství, luxus a úspěch. Tato barva je často vybírána ženami, které chtějí vyjádřit svůj status nebo přidat k svému vzhledu nádech elegance. Zlaté hodinky mohou být také vnímány jako projev tepla a pozitivní energie.

3. Černá

Barvomluva: Černá je barva síly, elegance a tajemství. Černé hodinky jsou univerzální a časově nezávislé, snadno se kombinují s různými outfity a jsou vhodné pro formální i neformální příležitosti. Vyjadřují rozhodnost a sofistikovanost.

4. Bílá

Barvomluva: Bílá symbolizuje čistotu, nevinnost a jednoduchost. Bílé hodinky jsou populární během letních měsíců a mohou být ideální pro ležérní nebo sportovní vzhled. Jsou svěží, veselé a poskytují čistý, nezatížený vzhled.

5. Růžová

Barvomluva: Růžová je často spojována s něhou, ženskostí a romantikou. Tato barva může být volbou pro ženy, které chtějí vyjádřit svou hravou, mladistvou stránku. Růžové hodinky jsou oblíbené pro jejich jemný a přívětivý vzhled.

6. Modrá

Barvomluva: Modrá představuje klid, stabilitu a důvěru. Je to barva, která má uklidňující účinek a je ideální pro ženy, které preferují klidný a vyrovnaný přístup k životu. Modré hodinky jsou vhodné pro každodenní nošení i pro formální situace, díky své flexibilitě a univerzálnosti.

7. Růžové zlato

Barvomluva: Růžové zlato je trendová varianta, která kombinuje luxus zlata s teplým, přívětivým nádechem růžové. Symbolizuje sofistikovanost a moderní luxus s nádechem romantiky. Hodinky v růžovém zlatě jsou oblíbené mezi ženami, které hledají něco unikátního a stylového.

Každá z těchto barev má svůj specifický význam a může ovlivnit, jak je vnímána osobnost nositelky. Výběr barvy hodinek může být také ovlivněn současnými módními trendy, osobními preferencemi nebo dokonce praktickými úvahami ohledně kombinovatelnosti s šatníkem.

Výběr dámských hodinek dle parametrů

Analogové, automatické nebo digitální hodinky? A jaké funkce by měly mít? Potrpí si obdarovaná i na technických specifikacích? Ruku na srdce - většina žen si nekupuje hodinky kvůli funkcím, ale kvůli vzhledu. Na funkce se tedy u dámských hodinek neklade takový důraz. Přesto, neopomíjejte některé základní parametry a funkce dámských hodinek.

Při výběru dámských hodinek je důležité vzít v úvahu několik klíčových parametrů, které ovlivňují nejen jejich vzhled, ale i funkčnost a trvanlivost. Níže naleznete podrobný průvodce, který vám pomůže vybrat hodinky, které nejen skvěle vypadají, ale jsou i praktickým doplňkem pro každodenní nošení i speciální příležitosti.

1. Pohon hodinek

Dámské hodinky lze rozdělit do několika kategorií podle typu pohonu:

  • Kvartové hodinky: Tyto hodinky jsou poháněny baterií a jsou velmi přesné a nízké na údržbu. Ideální pro ženy, které hledají spolehlivost bez potřeby častého nastavování.
  • Mechanické hodinky: Tyto hodinky jsou poháněny komplikovaným mechanismem pružin a ozubených koleček. Vyžadují pravidelné natahování (manuální nebo automatické), ale jsou vysoce ceněny pro svou řemeslnou kvalitu a estetickou hodnotu.
  • Solární hodinky: Ekologická volba, která využívá sluneční energii pro nabíjení baterie. Skvělá možnost pro ekologicky smýšlející uživatele.

2. Materiál pouzdra a řemínku

  • Nerezová ocel: Je populární pro svou odolnost a hypoalergenní vlastnosti. Je ideální pro každodenní nošení.
  • Keramika: Nabízí unikátní vzhled a je velmi odolná proti škrábancům. Keramické hodinky jsou lehké a pohodlné na nošení.
  • Drahé kovy jako zlato nebo platinu: Tyto materiály přidávají hodinkám na luxusu a jsou často vybírány pro speciální příležitosti.
  • Kůže: Klasická volba pro řemínek, která dodává hodinkám elegantní a tradiční vzhled. Je důležité vybrat kvalitní kůži, která vydrží dlouhou dobu.

3. Vodotěsnost

Vodotěsnost je zásadní parametr, zejména pokud hodláte hodinky nosit každý den.

  • Základní odolnost proti vodě: Hodí se pro každodenní nošení a vydrží stříkající vodu.
  • Vodotěsnost do 50 metrů: Hodinky, které se hodí pro plavání v mělkých vodách.
  • Vodotěsnost do 100 metrů a více: Tyto hodinky jsou vhodné pro potápění a další vodní sporty.

4. Sklo hodinek

  • Minerální sklo: Odolné proti poškrábání a je cenově dostupnější.
  • Safírové sklo: Extrémně odolné proti škrábancům a je ideální pro luxusní hodinky, které mají sloužit na delší dobu.

5. Funkce a komplikace

  • Datumovka: Umožňuje zobrazit datum na ciferníku.
  • Chronograf: Umožňuje měření časových intervalů, ideální pro sportovní užití.
  • GMT/zobrazování více časových zón: Užitečné pro ženy, které často cestují.
  • Fáze měsíce: Atraktivní vizuální funkce pro milovnice nebeských jevů.

6. Stylové preference

Nakonec je důležité, aby hodinky odpovídaly osobnímu stylu a preferencím. Moderní, minimalistický design může být vhodný pro pracovní prostředí, zatímco více zdobené a s drahými kameny incrustované hodinky mohou být rezervovány pro večerní nošení.

Výběr hodinek je také o osobním vkusu a stylu. Důležité je, aby se hodinky líbily a byly příjemné na nošení. Vždy se ujistěte, že hodinky, které vybíráte, jsou od renomovaného výrobce s dobrou zárukou a servisním zázemím.

Osobní dotek a vzkaz

A co je ještě lepšího, než mít hodinky, které sednou nejen stylu, ale jsou skutečně unikátní a odlišují se od ostatních? Právě to je možné díky gravírování. Gravírování na hodinky přidává osobní dotek. Můžete si nechat vygravírovat jméno, významné datum, citát nebo jinou osobní zprávu, která má význam. Tím se hodinky stávají jedinečným předmětem, který bude každý den těšit a připomínat něco důležitého.

Nezoufejte, pokud ani tak hodinky nebudou přivítány zrovna s potěšením, do 30 dnů je můžete vrátit nebo vybrat jiné!

Číst článek
Nahoru
16 položek celkem