Oslavte mezinárodní den šperků - 13.3.2024

Mezinárodní den šperků (International Jewelry Day) se slaví 13. března. Tento den je věnován šperkům, drahokamům a umělcům, kteří je tvoří. Šperky mají schopnost zastavit čas a v okamžiku, kdy se na ně díváme, vidíme pouze jejich krásu. Výroba jednoho kusu šperku vyžaduje mnoho lásky a péče. Na Mezinárodní den šperků si připomínáme a nosíme tyto křehké umělecké díla.

Historie Mezinárodního dne šperků není známa, ale lidé šperky používali jako ozdobu již od pravěku. V prehistorických dobách nosili šperky vyrobené z kamene, kostí a lastur. Postupem času se techniky zpracování kovů staly sofistikovanějšími a šperkařství se stalo stále dekorativnějším. V antickém světě bylo zvykem pohřbívat zemřelé s drahými kovy, aby jim sloužily v posmrtném životě. Drahokamy také symbolizovaly společenský status a postavení.

Šperky se staly stále nápadnějšími. Během renesance se zdokonalovaly techniky řezání drahokamů, což vedlo k většímu lesku kamenů a složitým smaltovaným zdobením. Lidé také nosili šperky jako symbol politické síly nebo náboženské příslušnosti. V 19. století se svět stále více unavoval z industrializace, a tak šperkaři začali vytvářet krásné ručně vyráběné kusy. Od té doby se umění šperkařství neustále posouvalo a dnes máme šperky vyrobené z různých materiálů, včetně textilu, papíru a plastu.

Co by nemělo chybět v žádné šperkovnici?

Každá žena by měla mít v šperkovnici několik klasických kousků, které jsou jako základní stavební kameny pro dokonalý outfit. Bez ohledu na aktuální trendy jsou tyto klenoty vždy vkusné a stylové. 

  1. Jednoduché náramky: Když vaše oblečení potřebuje něco navíc, jednoduchý náramek je vždy řešením. Stačí je přes manžety topů nebo košil nosit na odiv. Můžete je nosit samostatně nebo je kombinovat.

  2. Náušnice: Krásné náušnice jsou nezbytnou součástí outfitu, stanou se vaším každodenním doplňkem.

  3. Koktejlový prsten: Na speciální příležitosti byste měla mít několik elegantních koktejlových prstenů. I vaše oblíbené černé šaty mohou díky nim vypadat úplně jinak.

  4. Náhrdelník: Nic není tak snadné a stylové jako bílá košile se zajímavým náhrdelníkem.

  5. Perlový náhrdelník: Perly jsou vždy elegantní a nikdy nevyjdou z módy. Nosí se k různým příležitostem.

Toto jsou klasické kousky, které vám poslouží po celý život!